Carian Anda

Saturday, 25 May 2013

Resepi 3 - Kerutuk Ayam

Aslmualaikum semua.. rasanya dah lama sangat saya tak berkongsi sesuatu di blog ini.. kali ini saya ingin berkongsi resepi kerutuk ayam. pertama kali saya membuatnya di atas permintaan seseorang.. :) alhamdulillah berjaya! Menurut apa yang saya dengar, kerutuk ialah makanan yang berasal dari kelantan..sejenis kari pekat (macam rendang). pada mulanya sangat sukar mencari rempah kerutup di Johor, tetapi akhirnya jumpa juga..syukur.. apapun, selamat mencuba..



Bahan-bahannya

Bahan A
setengah ekor ayam
sepaket kecil rempah kerutuk Adabi
1 1/2 cawan santan pekat
sedikit asam keping (boleh juga menggunakan asam gelugur atau asam jawa)
2 sudu kecil kerisik
1 sudu makan gula merah (boleh digantikan dengan gula melaka atau gula pasir)
garam secukup rasa 

Bahan B (dikisar & dicampur dengan rempah kerutuk untuk dijadikan pes)
4 biji bawang merah (bawang besar pun boleh)
3 biji bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia

Bahan C (dikisar)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang serai

Cara membuatnya:
1.Tumis bahan c sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan b yang telah dicampur dengan rempah kerutuk. biarkan sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kerisik, asam keping, dan gaul rata.
4. Masukkan pula santan pekat, gula merah & garam.
5. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat..(ikut citarasa masing2)
6. Sedia dihidang..(boleh dimakan bersama nasi atau ketupat)

No comments: